Ohjeita

Mediamuunnin, Kajo-modeemi

Kajon valokuitu päätetään ja muunnetaan asiakkaan tiloissa normaaliksi RJ45 verkkopistorasiaksi, johon voisi jo tietokoneen kytkeä suoraan verkkokaapelilla kiinni. Muunnoksen toteuttava laitetta voidaan kutsua aktiivilaitteeksi, mediamuuntimeksi tai vaikkapa Kajo-modeemiksi.

Kajo on käyttänyt kolmen toimittajan mediamuuntimia. Allied Telesis:in laitteissa on paikka joko 3 tai 6 sisäverkon tietokoneelle/kytkennälle.
Direktronikin Fiber2Home -laitteissa ja Planetin laitteissa on paikka yhdelle tietokoneelle.

Allied Telesis laitteissa portti LAN2 on nopein, eli liikennöi liittymätyypin mukaisella maksiminopeudella, sillä siinä ei ole palomuuria ja sen kautta tietokoneet saavat julkiset IP:t.  Muut portit (LAN1, LAN3 jne) on varustettu palomuurilla, joka rajoittaa yhteyden nopeudeksi 25/25 Mbit/s.

Kytkin

Kytkin on laite joka jakaa nettiyhteyttä. Tyypillisesti kodinkoneliikkeessä myytävässä kytkimessä on 5 tai 8 porttia, joista yhteen kytketään nettiyhteyden tuova CAT-kaapeli (mediamuuntimesta) ja muihin portteihin kytketään tietokoneita, television sovitin (esim. Maxivision) tai langaton reititin. Kytkimiä on kahta nopeutta 100/100 Mbit/s (joka riittää nettiyhteyden jakamiseen) tai 1000/1000 Mbit/s, joka on parempi sisäverkon tiedostojakoihin yms.

Langaton reititin

Tietokoneen voi kytkeä suoraan mediamuuntimen RJ45-porttiin/portteihin.
Useimmat haluavat tässä vaiheessa kuitenkin jakaa yhteyttä useampaan rasiaan ja lisätä kuvioon langattoman lähettimen esim. perheen kannettavalle tietokoneelle.  Tällöin tarvitaan langaton reititin, joissa yleisesti on 1 langallinen portti WAN- eli internetin suuntaan (Kajon pistoke) ja 4 kpl LAN suunnan portteja ja WLAN eli langaton. (Talon sisäverkko)

Allied Telesis -laitteen porteista langaton reititin on hyvä kytkeä LAN2-porttiin, jotta vältytään Allied Telesis -laitteen ja langattoman reitittimen, kummankin tahollaan, jakamien sisäverkon osoitteiden mahdollisilta päällekäisyyksiltä.

ADSL-reitittimet EIVÄT sovellu käytettäväksi Kajon verkossa.

Lähtevän sähköpostin palvelin

Paikalliselle tietokoneelle asennettavat sähköpostiohjelmat, kuten Microsoftin Outlook tai Mozilla Thunderbird, tarvitsevat sähköpostin lähetykseen lähtevän postin palvelinta.

Yleisesti käytössä olevien roskapostisuodattimien vuoksi Googlen Gmail, Microsoft Hotmail ja Outlook 365 palveluiden sekä muiden operaattoreiden kuten Telia, Elisa sähköpostiosoitteista lähettämiseen suosittelemme käyttämään palveluntarjoajan omaa sähköpostipalvelinta.

Alla linkkejä yleisimpien palveluiden ohjeisiin. Palvelut vaativat autentikoivan SMTP:n eli portin 465 tai 587 käyttämistä.
Traficomin määräyksen 67 A/2015 M johdosta suodatamme yhteyksiä TCP portille 25.

Google G Suite/Google Apps/GMail
Microsoft 365 ja Outlook.com
Telia yksityisasiakkaat
Telia Inmics-Nebula yrityspalvelut
Elisa ja ent. Saunalahti
DNA (ent. Welho)
MBnet ent. Mikrobitti sähköposti

Kajon verkossa lähtevän postin palvelin on smtp.kajonet.fi. Huomioithan, että Outlook 365, Gmail suodattavat verkkotunnuksillaan lähetettyjä sähköposteja käytettäessä Kajon palvelinta.

Kotiverkon tietokoneiden julkisuus

Kajon mediamuuntimissa Fiber2Home ja Allied Telesisin LAN2 -portti ovat suoraan kiinni Kajon julkisessa verkossa, julkisilla IP-osoitteilla ja ilman palomuuria. Näitä portteja käytettäessä sisäverkon tietokoneet tai verkkolevyt saattavat näkyä muille kajolaisille tai laajemminkin internetiin, jos tietokoneen palomuuriasetuksista ei ole huolehdittu. Sisäverkon palomuuri saadaan helpoiten toteutettua ostamalla sovelias erillinen palomuurilaite tai langaton reititin, jonka LAN-portit tyypillisesti saavat langattoman reitittimen antamia sisäverkko-osoitteita ja langaton reititin toimii tällöin palomuurina, joka piilottaa sisäverkon laitteet.  Langattomista reitittimistä osa kuitenkin toimii oletusarvoisesti kuin kytkin eli siten että kaikki LAN-portitkin saavat julkisia osoitteita ja reititin ei tällöin anna palomuuriturvaa.